Pandemi sonrasında Borsa İstanbul’a olan ilgili katlanarak artarken yıllarca 1 milyon civarında olan yatırımcı sayısı yatırımcı sayısı bir dönem 8,5 milyonu buldu. Bu ilginin en büyük katalizörü de hiç kuşku yok ki halka arzlar oldu. Bir dönem üst üste soluksuz 10 tavan giden halka arz hisseleri dahi oldu.
Ne var ki özellikle son aylarda rüzgar tersine esiyor desek yanlış söylemiş olmayız. Hükümetin düşük faiz politikasından vazgeçerek faizleri yüzde 50’ye kadar çekmesi borsaya alternatif yarattı. Ayrıca son aylardaki jeopolitik riskler de hisse senedi yatırımcısını tedirgin ederek risksiz yatırım araçlarına yönelmesine yol açtı.
Tüm bu yaşanan süreçler BIST 100 endeksini aşağıya çekerken yatırımcı sayısı da son aylarda düşüş gösterdi ve 7,5 milyona geriledi.
Öte yandan halka arz olan şirketler de bu kötü gidişten nasibini aldı. Son dönemde halka arz edilen 10 şirketin performansına bakıldığında, hisse senetlerinin büyük bir kısmında arz sonrası düşüşler yaşandı. Katılımcı sayılarında da gözle görülür düşüşler yaşanırken 2024 yılı Ağustos, Eylül ve Ekim ayları içerisinde halka arz olan şirketlerin borsaya giriş performansları yatırımcılar açısından çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
Hisselerin Performansı
9 Ekim 2024 tarihinde işlem görmeye başlayan, SPK’nın son onay verdiği halka arz olan BinBin (BINBN), ilk 3 işlem günü sonunda bir değişim göstermeyerek halka arz fiyatı olan 91,85 TL ile aynı seviyede kaldı.
Durkan Şekerleme (DURKN), 17 Eylül 2024'te işlem görmeye başladı. Şirket payları Cuma günü kapanışına göre %26 oranında değer kaybı yaşadı. 9 Eylül 2024 tarihinde işlem görmeye başlayan Cem Zeytin (CEMZY), arz sonrası %32 oranında bir düşüş kaydetti.
Özata Denizcilik (OZATD) 5 Eylül 2024'te borsaya giriş yaptı ve arz sonrası %28 oranında bir düşüş yaşadı.
29 Ağustos’a Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan AHES Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (AHSGY) %10, Kıraç Galvaniz Telekominikasyon Metal Makine İnşaat Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ’de ise (TCKRC) 21 Ağustos 2024 tarihinden sonra %5 düşüş yaşandığı gözlemlendi. 13 Ağustos’ta gongu çalan Bahadır Kimya (BAHKM) ise %19 değer kaybı yaşadı.
Efor Çay yüzde 133 kazandırdı
Diğer taraftan, Gündoğdu (GUNDG) halka arz sonrası en iyi performansı sergileyen şirketlerden biri oldu. 22 Ağustos 2024'te işlem görmeye başlayan şirketin hisseleri, arz sonrası %24 oranında değer kazandı. DCTTR (DCTTR) ise%66 oranında değer kazandı. En dikkat çekici performans ise Eforc (EFORC) tarafından sergilendi. 5 Temmuz 2024 tarihinde işlem görmeye başlayan şirket, halka arz sonrası tam %133 oranında değer kazandı ve yatırımcılarına büyük kazanç sağladı.