TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan, EUROMETAL Çelik Günü ve 10. YİSAD Yassı Çelik Konferansı’nda “Türkiye’de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Fatih Karahan, hizmet enflasyonundaki düşüşün netleştiğini ve enflasyon beklentilerinde gerileme eğiliminin başladığını belirtti. Küresel ve yurt içi gelişmelerin para politikasına etkilerine de dikkat çekti.
“Türkiye’de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası” başlıklı sunumunda Karahan, enflasyonla mücadelede sürecin devam ettiğini vurgularken, özellikle hizmet enflasyonunda düşüşün belirginleştiğine dikkat çekti.
"Enflasyonda düşüş süreci devam ediyor"
Karahan, “Enflasyonun ana eğiliminde ilk çeyreğe özgü bir yükseliş gözlenmiş olsa da mal enflasyonundaki düşüşün ardından hizmet enflasyonunda da gerileme netleşmeye başladı” ifadelerini kullandı. Enflasyon beklentilerinin düşüş eğilimine girdiğini söyleyen Karahan, geçmişe endeksleme eğiliminin güçlü kalemlerde hizmet enflasyonunu yukarı çekmeye devam ettiğini belirtti.
Küresel riskler artıyor, emtia fiyatları düşüyor
Küresel ekonomiye yönelik değerlendirmelerinde Karahan, ticaret ve ekonomi politikalarındaki belirsizliklerin arttığını vurguladı. Küresel finansal piyasalarda oynaklığın yükseldiğini belirten Karahan, bu durumun uzun vadeli tahvil faizlerinde aşağı yönlü baskı yarattığını ifade etti. Öte yandan, son dönemde emtia fiyatlarında da belirgin bir gerileme yaşandığını söyledi.
İç talep dirençli, dış ticaret dengesi istikrarlı
Yurt içi ekonomik görünüme dair mesajlarında Karahan, üretim göstergelerinin toparlanmaya işaret ettiğini ve iç talebin ılımlı seyretmekle birlikte hâlâ dirençli olduğunu aktardı. Altın ve enerji hariç dış ticaret dengesinin istikrarlı bir şekilde seyrettiğini ifade eden TCMB Başkanı, cari açığın tarihsel olarak düşük seviyelerde olduğunu da vurguladı.