Agrotech (AGROT) hissesi geçtiğimiz yılın Kasım ayında 5,21 TL’den halka arz oldu. 200.000.000 TL sermaye artırımı, 100.000.000 TL ortak satışı olmak üzere toplam 300 milyon lot satışa çıkarken halka arza da 3 milyon kişi katıldı.

Yüzde 25’i halka açık olan şirketin arz büyüklüğü 1,5 milyar TL olurken izahnamede de 1 yıl boyunca ortak satışı olmayacağı belirtildi. Bu 1 yıllık süreçte ise AGROT hissesi önemli bir primlenmeye sahne oldu.

23 Kasım’da işlem görmeye başlayan hisse tarihler 16 Şubat’ı gösterdiğinde en yüksek seviyesi olan 47,24 TL’yi gördü. Sonraki dönemde 25 Mart tarihine kadar düşüş dönemine giren Agrotech hissesi, Nisan ayında da bir ara 40 lira seviyelerine yeniden gelse de Mayıs sonunda 18 liraya kadar geriledi.

Elektrikli Otomobil Hayali ve İptal Süreci

Agrotech, bu yıl 3 Nisan’da lüks bir otelde düzenlediği tanıtım toplantısında elektrikli otomobil üreteceğini ve Trakya’da büyük bir fabrika kuracağını duyurmuştu. Ancak yatırımcıları heyecanlandıran bu açıklama uzun sürmedi. Şirket, geçtiğimiz ay projeyi iptal ettiğini açıkladı.

Projenin iptal edilmesiyle hisse senetlerinde sert düşüş yaşandı. AGROT bu süreçte hızlı bir değer kaybı yaşayarak 11 TL’ye kadar düştü.

50 milyon lotluk dev satış, zamanlama manidar

Proje iptali sonrasında, şirketin patronu Hümeyra Keskin tarafından yapılan 50 milyon lotluk hisse satışı ise yatırımcıların tepkisini topladı. Ayrıca Keskin’in izahnamedeki 1 yıllık satmama taahhüdünün hemen ardından bu satışı yapması da borsa kulislerinde ‘manidar’ bulundu.

50 milyon lotluk hisse satışı 11,25 TL’den A1 Capital aracılığıyla Global Menkul Değerler ve Tera Menkul Değerler ve A1 Capital’e yapıldı. Hisse ise şu saatlerde yüzde 9,41 kayıpla 11,47 liradan işlem görüyor.

Yatırımcının aklındaki sorular

Öte yandan bu gelişme, özellikle sosyal medyada şeffaflık ve yatırımcı güveni konusunda ciddi eleştirilere yol açtı. Büyük bir projeyi duyurup yatırımcıları heyecanlandıran şirketin, bu projeden vazgeçtikten sonra böylesine yüksek miktarda hisse satışı yapması, “yatırımcıyı mağdur etme” iddialarını gündeme getirdi.

Hümeyra Keskin’in 50 milyon lotluk hisse satışına dair şu sorular öne çıkıyor:

Elektrikli otomobil projesinin iptal edilmesi ve hemen ardından bu büyüklükte bir hisse satışı yapılması tesadüf mü?

Hisse satışının, yatırımcılardan önce belirli kurumlar aracılığıyla yapılması adil piyasa kurallarına uygun mu?

SPK’dan bir hamle gelir mi?

Şirket hissesine sahip olan yatırımcılar, şirketin açıklamalarına karşı güvensizliklerini dile getirirken, Agrotech’in bu adımını “spekülatif” olarak değerlendirdi. Konuyla ilgili Sermaye Piyasası Kurulu’nun nasıl bir adım atacağı ise merak konusu.